Monday, May 13, 2013

Lamanye rasa...

Assalamualaikum semua dan selamat sejahtera.

Fuh, lebih 6 bulan x update blog ni. Lamanye rasa....sebenarnya banyak perkara yg berlaku kepada ku dan keluargaku dalam 6 bulan ini. Saje nak share ngan korang semua..kronologi cerita seperti di bawah..(fuh, mcm tulis novel plak dh. haha...)

The beginning :-

Sewaktu aku sedang menikmati makan malam bersama isteri dan anak-anakku bersama adik iparku (pada bulan September lepas), tiba-tiba adik iparku mencadangkan untuk aku membuka kedai. Dia kata dia pump modal. Selepas perbincangan dan membuat analisa teliti, kami bersetuju untuk membuka kedai Tinted. Alhamdulillah pada 17 Nov 2012 kami telah membuka secara rasmi kedai kami yang diberi nama Mekapkereta Sejuk di Taman Putra Kajang. Selain dari adik iparku, adik beradik isteriku bersama keluarganya juga top up modal.

The interval :-

Jadi kini aku dah x bergelar surarumah lagi namun aku masih membawa anak-anakku sekali sekala ke kedai. Namun aku rasa xde salahnye gelaran papasurarumah tu. hahaks..sbb mmg dh lama pn aku dok rumah. Alhamdulillah kedai kami dah beroperasi hampir 6 bulan. Cabaran? Sudah pasti ada turun naik namun setakat ni alhamdulillah rezeki dari Allah sudah lebih 6 bulan kami beroperasi :) Kat bawah ni aku letakkan gambar2 kedai untuk tatapan anda.

Selain dari tinted kereta, kami pun ada buat tinted untuk pejabat dan juga rumah. Jom la datang ke kedai kami di :-
Mekapkereta Sejuk,
No 9G, Jalan Putra 2, 
Taman Putra Kajang, 43000 Kajang,
Selangor.

Contact : 019-660 6365 (cal, sms, wassap, wechat)

The ending :-

Buat masa ni xtau lagi ending camne, mungkin aku dok rumah kembali dan memantau sahaja. Hehe..tapi mungkin in few years to come bole aku ceritakan progress kami dan diharapkan semakin maju hendaknya
In Sya Allah :) Jom Tinted! Hehe (promo sket..huhu)




Enjoy!!

Monday, September 3, 2012

Hospital oh Hospital


Assalamualaikum..dah  lebih dari 2 minggu kita dalam bulan Syawal. Lama jugak aku x update blog. Nak kata sibuk beraya pun x juga, tapi sibuk menguruskan keluarga.

Dalam hari ke 7 raya mcm tu, aku n family bertolak balik dari kampung. Dalam pukul 11 malam gitu kitorang bertolak dari kampung. Dalam perjalanan tu, anak perempuanku macam demam sikit. So kitorang proceed terus sampai ke Hospital Selayang. Sebelum tu kitorang singgah kat umah akak iparku kt Bukit Beruntung. Since anak sulung aku tengah tido, so kitorang pun mintak tlg parents wife aku n akak iparku tlg tengokkan anak aku kejap since kitorang nak bawak adik dia ke hospital  (time tu dah pukul 2 pagi gitu).

Bila sampai je hospital, terus masuk emergency n doktor pun diagnos btau kene amik Neb. Ingat lepas amik Neb boleh balik. Tapi doktor kata kene masuk wad sbb anak aku kecik lagi, nk tgk cmne perkembangan dia since dia demam n nafas laju. Masa tu terus aku teringat balik masa anak-anak aku masuk hospital. Rasa macam nak pitam pun ada. Masa tu pun aku dh hampir 24 jam x tido. Tapi gagahkan juga, dan dalam pukul 6 pagi tu anak aku masuk wad. Kitorang try mintak utk wad 1st class utk mudah sikit aku nak stay tapi nurse btau utk pediatrik hanya ada wad  kelas 3 je. So nak xnk kena masuk gak. Lepas dh masuk tu, aku pegi solat subuh jap n tido sekejap kt surau sbb letih sangat.

Pastu masuk wad balik utk tunggu doktor datang check. Doktor kata kene tunggu keputusan darah utk tengok. Masa tu mmg Allah je yg tahu betapa sedihnya rasa tengok anak aku yg kecik tu masuk wad. Wife aku pn x berapa sihat masa tu. Tapi alhamdulillah kemudahan kat Hospital Selayang tu ok juga. Doktor pun ok je. Teringat kt anak sulung aku, risau takut kalo dia terjaga tengok aku n wife aku xde. Sekali mmg btol pn, dia bangun tgk kitorang xde, terus nangis. Alhamdulillah ada ramai kt umah akak ipar aku, so pujuk2 dia pn ok pastu main boling lagi dalam umah. Huhu..

Tengahari tu family wife aku dtg hospital bawak anak aku sekali. Masa tu kitorang susah hati sbb xtau bape lama nk kena tahan wad. Rasa x sedap badan letih sme ada. Maklumlah dok kat hospital. Badan sihat pun rasa x bape nk sihat. Huhu..Lepas melawat kitorang, family wife aku bawak anak aku pergi rumah saudara kt kawasan sekitar since masih dalam minggu raya. Anak sulung aku xleh tinggal kt hospital sbb kecik lg. Pihak hospital xbagi. Then, waktu melawat sebelah petang pun semua datang lagi. Bila tau kene duduk lg kt hospital tu aku dh susah hati, camnela anak sulung aku nanti ni nak tido malam kang. Nak balik je petang tu, anak sulung aku peluk aku xnak lepas. Sayu sangat rasa. Padahal xde apa pn, tinggal ngn family gak. Cuma mungkin sbb aku selalu ngn anak aku tu dan dia xnak ikut tu yg buat aku rasa sayu. Alhamdulillah dia ok lepas tu sbb ramai yg melayan karenah anak aku tu. Huhu..mekasih semua :)

Ok, lepas doktor cakap kena stay lagi, aku n wife aku decide nk keluar gak esoknye sbb Isnin dah start kerja, sapa nak jaga anak sulung aku nanti kalo kitorang xde, lagipun agak jauh rumah kitorang ngn Hospital Selayang. Alhamdulillah malam tu anak aku dh beransur kurang. Hari Ahad tu pun kitorang keluar tp kena sign surat risiko tanggung sendiri. Alhamdulillah dari keluar wad sampai ni ok. Semoga terus sihat hendaknya. Lepas tu anak sulung aku pulak yg kurang sihat, tp x masuk wad, just amik Neb je. Skrg alhamdulillah semua dah sihat.

Pengalaman dok hospital tu ok juga. Hospital Selayang dari segi kemudahan not bad, cuma dari segi layanan nurse agak kasar sikit kot even xsemua. Dari segi nak bagi anak makan ubat, nak suruh kita buka tutup gas. Kejut kita dari tido waktu tgh malam. Aku rasa boleh diperbaiki lagi. Ada yang bagus layanan dia, macam masa kt Hospital Tanjung Malim dulu. Yang tu aku puji, cuma kalo kt hospital kerajaan tu x ramai la yang berbudi bahasa.

Eh, dah 8 pagi, waktu bekerja dah mula. Hehe...nanti aku sambung lg :) Daa...

Thursday, August 23, 2012

Raya di kampung ke raya di bandar?

Assalamualaikum semua. Selamat Hari Raya Aidilfitri. Maaf zahir dan batin semua :)

Semenjak 2 menjak ni mmg sibuk. Raya la katakan. Hehe..alhamdulillah, semua dah selesai. Dh hampir seminggu pun kita beraya. Macam2 jugak terjadi raya ni.

Ok, untuk tahun ni, raya giliran sebelah side diriku (hehe...). Kedua ibu bapaku tinggal di Selangor je. Sekitar Hulu Selangor. Jadi xdela jauh sangat pn balik beraya untuk hari raya pertama. Hari Sabtu lepas kami bertolak pulang. Alhamdulillah, jalan pun x sesak dan sampai dalam pukul 10 ke 11 pagi gitu. Jangka masa tu raya hari Ahad, jadi adalah masa sikit nk buat persiapan sebelum raya. Kakak aku hari Jumaat dah sampai. Semangat nak raya betul kakak aku.

On the way nak balik kampung tu, aku singgah kat Bangi jap, sbb nk jumpe Doktor Homeopathy. Anak aku batuk plak, ubat dia pun dah habis. So telahkan nak balik kampung ni, baik standby amik ubat siap2. Oh ye, anak aku serasi ngn ubat homeopathy tu, so mmg aku selalunya akan standby ubat tu untuk anak anak aku. (Kalau ada kesempatan nanti aku ceritakan kenapa dan macam mana aku boleh guna perubatan homeopathy tu.)

Jadi, lepas dah smpai kt umah parents aku, diorg ajak aku g Tesco n Jusco berdekatan. Katanya nak beli baju sikit untuk anak-anak aku. Kami pn bertolak pergi dan beli sikit pakaian untuk anak-anakku. Anak lelaki aku teringin kasut plak (baru umur 3 tahun). Mak aku pun belikan kasut n baju untuk dia n adik dia. Beli pun sikit2 je, sbb lain semua aku dh prepare siap2. Then kitorg pun balik ready nak buka puasa. Aku sempat rembat g pasar malam kt umah parents aku jap, nk cari tudung raya utk wife aku. Wife aku x kesah tudung dia ke, baju dia ke beli kat mana, janji selesa dan berpatutan.  Alhamdulillah dapat tudung raya uk wife aku.

Dh habis mini shopping, kitorang balik standby nak berbuka buat kali terakhir dalam bulan Ramadhan. Sedih plak rasa Ramadhan dah habis. Lepas dh berbuka tu pun xde apa sangat. Maklumla, adik beradik aku 2 orang je, parents aku plak dok kat taman perumahan, jadi xdela nak bakar lemang ke, anyam ketupat ke apa time malam raya.

Esoknya pagi raya seperti kebiasaan, kitorang breakfast sebelum g ke masjid utk solat sunat Aidilfitri. Balik tu, kitorang pn bersalam salaman sebelum pergi rumah saudara mara, Rutin hari raya kedua pun macam tu. Jadual asal, raya ke 3 nk balik kampung wife aku kat Perak, tapi masa raya ke 3 tu, anak2 aku mcm kurang sihat. Yang paling merisaukan aku bila anak sulung aku mcm dah penat/semput balik (anak sulung aku ada history semput tapi alhamdulillah sejak Januari x pernah kena dah). Pagi2 tu kitorang pergi balik ke Bangi untuk amik ubat semput anak aku kt homeopathy, sebelum tu kitorang g Hospital Selayang dulu check anak aku incase ada weezing sound dalam paru2 dia. Alhamdulillah clear. Then, lepas balik dari Bangi pun kitorang singgah sekejap kt klinik untuk check dia. Alhamdulillah lungs dia clear cuma kene amik Neb (yang sedut gas tu).

Memandangkan anak2 aku kurang sihat haritu, kitorang pun x jadi bertolak balik ke Perak raya ke 3 tu, raya ke 4 baru bertolak sbb anak2 aku dah sihat sikit. Masa on the way tu pun kitorang singgah kt Hospital Slim River sedut gas lagi sekali utk anak aku. Alhamdulillah ok dah smpai harini. Smpai kampung pun dalam pukul 12 lebih tengahari gitu haritu. Memang sangat lega. Even smpai skrg pn kitorg still pantau lagi tgk sbb masih risau. Aku dan isteriku ingin ucap terima kasih kepada staf yg bertugas haritu di Hospital Slim River. Kali pertama aku pergi kt hospital tu mmg best. Selain dari layanan yg superb mcm hospital swasta, keadaan dia pun selesa je. Mmg dicadangkan kalau ada yg nk pergi ke hospital tu. Dah la percuma plak tu. Huhu..Yang seronoknya, anak2 aku siap dapat duit raya plak tu masa g hospital tu. Rezeki anak2 :)

Sekarang ni aku masih kat kampung, dh nak masuk hari ke 6 dah raya since skrg pn dh pukul 2 pagi. Seronok raya di kampung sbb adik beradik wife aku ramai, anak2 sedara pun ramai n lebih kurang sebaya je ngn anak2 aku. So adala org utk dia nk berkawan. Kalau x, kesian juga dia boring je. So mana lagi seronok? Beraya kat kampung ke kat bandar? Pada aku sama je, yg penting ahli keluarga dapat berkumpul bersama :) Cuma kalau kat kampung tu boleh la rasa suasana raya lebih sikit dan sudah pasti sesuai dengan lagu Balik Kampungg...hehehe.

Okla, dh lebih 2 pagi ni. Letih menaip (malas pn dh datang, tmbh2 tgk bantal ni haa...). Jadi, sekian saja warkah utk kali ini. Semoga kita berjumpa lagi di post akan datang. Daaa...

Selamat Hari Raya :)

Monday, August 13, 2012

Kenanga Wholesale City

Assalamualaikum. Lama gak x menulis. Maklumla, ramadhan dah nak penghujung, raya pn dh semakin hampir. Kene selesaikan beberapa perkara dulu. Hehe..jadi agak tertinggal blog ni. Tapi xpe, kini disajikan untuk anda (terutama yg suka shopping) tempat yg kini menjadi sebutan iaitu Kenanga Wholesale City.

Gambar dari Blog Yunus Badawi

Hari Ahad lepas, kami sekeluarga termasuk adik ipar aku pergi ke KL. Pada asalnya tujuan ke sana nak tanyakan mengenai kereta baru. Adik iparku nk beli, aku tolong bawak je. Huhu..So lepas dh sok sek sok sek bersembang pasal kereta kt showroom ngan kawan aku yg juga Sales Executive kt sana, dalam tengahari gitu dh xtau nk buat apa. Nak balik rumah mcm awal sangat. Baru pukul 12 lebih masa tu, so kitorang pn decide nk ke Kenanga Wholesale City (KWC). Mulanya cadang nk g esok (Rabu 15 Ogos) tp since dh kt sana, saje la jengok2 dulu tempat yg salu digembar gemburkan tu. Hehe..

Aku letak kete kt dalam kompleks since mudah memandangkan aku ada anak kecil dan ianya PERCUMA! Hehe..cuma naik sampai tingkat 13 la nk parking. Huahuahua..tmpat letak kereta dia selesa, lif pn selesa (cuma lmbat sket since ad 16 tingkat n ramai nk naik turun). So, kami pun memulakan dari tingkat 6 utk window shopping sebelum turun ke tingkat2 lain. Bila tengok je kt situ teringat masa pergi China dulu, mcm tula lebih kurang keadaan dia. Banyak kdai2 pastu kalo beli banyak dpt diskaun. Kat tingkat 6 tu mostly baju kanak2 banyak. Ada jugak baju untuk wanita tp x banyak. Yg menariknya, kalo beli 3 helai pn dh dpt mcm rege borong. Contoh sehelai baju RM 30, kalo beli 3 helai patut RM 90. tp cuma RM 45 je. Murah kn? Mostly mcm tu la cara berniaga kt sana. Since nama dia pun wholesale. Sempat la beli baju anak aku 3 helai sbb dpt 50%. Pastu kitorang pun berhenti kejap nk solat. Surau kt tingkat 16. Mula tu agak risau la kot surau dia x selesa ke, tapi alhamdulillah surau dia selesa. Tempat menunggu pn selesa.

Lepas dh solat, terus turun kt LG nk ke ATM dan sempat la beli baju kemeja aku sehelai. Adik ipar aku pn beli baju kt bawah tu. Hehe..Kt bawah banyak kedai jual baju lelaki. Jangan risau, kt KWC ad tulis siap dh kedai apa yg jual apa. So mudah la kita nk jalan, xdela nk kena ronda setiap tingkt. Bole pergi ke tingkat yg perlu je. Lepas tu sebelum bertolak balik, masa naik ke atas tu ad tgk kedai jual baju muslimah. Tak salah aku tingkat 3A kot. Wife aku sempat beli jubah. Kalo sehelai RM 40, beli 2 dapat RM 70. Dapatla utk wife aku juga. Lepas tu, kitorang pun bertolak pulang since dh malam pn waktu tu. Kedai kt sana dalam pkul 7 mostly tutup dh. Jadi pada sesiapa yg nk ke sana tu better g awal sbb diorg pn tutup awal. Hehe..

InsyaAllah esok nak tengok baju melayu aku n baju raya wife aku. Hopefully x sesak di sekitar KL nnti. Kot ramai yg balik dh. Hehe..Sekian  dulu utk waktu ni :)

Sunday, August 5, 2012

Semakin di Penghujung

Gambar hiasan dari http://blog-pke.com/lafaz-niat-berpuasa-di-bulan-ramadhan.
Terima kasih :)

Assalamualaikum semua..

Kini tinggal beberapa hari saja lagi sblum berakhirnya Ramadhan. Sedih pulak rasa. Macam sekejap je Ramadhan kali ni. Alhamdulillah sebab masih dapat merasai Ramadhan pada kali ni.

Ramadhan ni banyak fadhilat dan rahmatnya. Semoga kita semua beroleh kebaikannya. Seronok aku  tgk anak-anak kecil yg berpuasa. Anak buah aku sorang ni berusia 6 tahun belajar berpuasa. Teringat masa kecik2 belajar puasa. Yg menariknya anak buah aku ni, kalo sebelum berbuka macam2 dia teringin. Air tebu  la, nasi, muffin dan mcm2 lagi (jgn kata budak kecik, mak ngn bapak budak pn kalo sebelum berbuka tu mcm2 nk makan. Heehe...). Seronok tgk mereka belajar berpuasa.

Bagi anak aku yg br nk masuk 3 tahun ni, mmg x puasa la kan, tapi dia dah paham bila aku ngn wife aku ckp kami berpuasa. Yg lawaknya, kadang2 dia minum pastu nk bg kt aku pastu dia ckp "Eh pose la..." Kadang dia sndiri ckp dia x pose.  Haha...xpela, bg dia kenal dlu basic apa itu puasa. InsyaAllah di tahun2 mendatang dia boleh belajar berpuasa.

Sebagai ibu bapa, mmg jadi tanggungjawab kita utk mengajar anak-anak berpuasa, solat dan pelbagai lagi fardhu ain dan fardhu kifayah untuk bekalan mereka nanti. Bagi aku sendiri, aku takde la harta berjuta juta nak wariskan pada anak-anak aku, tapi aku berharap mereka mampu menjadi anak2 yg soleh dan solehah. Padaku, itula yg terbaik yg aku pinta dari mereka. Dan untuk itu, mmg menjadi tanggungjawab kita sbg ibu bapa utk mendidik mereka. Semoga aku dan isteriku berjaya menjadikan anak2 kami anak2 yg soleh dan solehah.

Okla, dh hampir 12 tghari ni. Baju sedang menanti utk dibasuh ni. Haha..time to work. Ahaks :P

p/s : Aku check dh ad 4 org follow blog ni. Terima kasih semua yg sudi untuk meng'follow' blog yg x seberapa ni. Hehe..



Sunday, July 29, 2012

Bazar Ramadhan

Assalamualaikum..

Hari ni sudah pun hari ke 10 kita berpuasa. Bagaimana dengan Ramadhan kita pada kali ini? Semoga semuanya memperoleh berkat di bulan mulia ini.

Utk entri kali ni, nk cerita sikit mengenai Bazar Ramadhan. Dalam bulan mulia ini, banyak gerai2 yg menjual makanan untuk berbuka puasa yakni Bazar Ramadhan. Pelbagai juadah makanan yg ada, masa puasa ni mmg nmpak sedap je makanan semua. Tapi x perlu kita berbelanja atau membeli juadah dengan boros. Cukuplah sekadar makanan yang mencukupi utk berbuka nanti. Kalau ikut nafsu mmg mcm2 nak beli. Hehe..

Utk tahun ni, aku baru berkesempatan ke Bazar Ramadhan sekali je. Tu pun kebetulan sebab tunggu wife habis kerja di Bangi. Aku sempat ke Bazar Ramadhan di Kompleks PKNS Bangi. Best jugak kat sana. Aku  sempat membeli Nasi Ayam Berempah utk isteriku dan adik iparku. Sementara aku pula beli Chicken Chop (fuh, mcm omputih plak, haha...). Sedap jugak la makanan dia, pastu aku sempat beli air campuran 5 buah (lupa nak snap gmbr). Rasa dia perghh..mmg sedap. Jadi kepada sesiapa yg dok di kawasan sekitar, boleh la pergi ke Bazar Ramadhan di sana. Makanan sedap, air sedap, cuma kawasan dia agak ramai org. Ada jugak nmpak ayam golek yg kelihatan menarik, tapi disebabkan yg menunggu tu teramat ramai, jadi 'cancel' la nk beli ayam golek yg kelihatan sedap tu.

Okla, itu sahaja untuk kali ni. Hampir pukul 8 pagi dh ni. Nk siapkan tugas2 yg patut. Hehe...sekian, semoga berjumpa lagi di entri akan datang :)

Saturday, July 28, 2012

Ramadhan Datang Lagi

Assalamualaikum..

Sudah agak lama aku x menulis kt blog ni. Sibuk dengan Ramadhan dan anak-anak semua. Alhamdulillah kami sekeluarga dapat menempuh Ramadhan sekali lagi. Semoga Ramadhan kali ini lebih bermakna buat kami.

Ramadhan adalah sesuatu yang sangat bermakna untuk semua umat Islam. Semoga berkat di bulan Ramadhan dapat kita sama2 kecapi. Sesuatu yang sangat menarik dalam Ramadhan kali ni, aku dan isteri dapat menambah pendapatan dengan mengajar di pusat tuisyen. Mulanya isteriku yang mmg minat mengajar memohon untuk mengajar di sana, dan alhamdulillah isteriku berjaya. Aku hanya mengajar secara part time je di sana. Tapi alhamdulillah ad rezeki tmbhan dari Allah untuk kami sekeluarga. Rezeki di bulan mulia ini. Bulan Ramadhan mmg selalu dikaitkan dengan bulan rezeki. Ramai yang berniaga di bulan ini termasuklah aku. Tapi aku buat secara online je :)

Oh ye, dh seminggu kita berpuasa, juadah makanan terutama waktu berbuka mmg menarik. Tak dilupakan, aku upload di sini Ayam Percik Golek yang dibuat oleh isteri tercinta untuk kami sekeluarga. Memang sedap. X sabar nak makan lagi masa sahur. Kepada anda semua yg baca blog ni, anda berbuka apa tadi? Bagaimana dengan Ramadhan kali ni?

Marilah kita bersama2 menambah amalan di bulan yang mulia ini. Semoga kita dapat mencapai berkatnya InsyaAllah. Sekian, wassalam...

Nampak sedap kan? Nyum nyum...